lapsivaikutukset Kouvola

Päätösten vaikutusten arviointi tietoperustaisesti

Vaikutusten ennakkoarviointi – kustannusnäkökulmat paremmin esiin

Vaikutusten ennakkoarviointi on tiedolla johtamista, joten sitä tulisi käyttää suunnittelun ja päätöksenteon apuvälineenä. Arvioinnilla tehdään näkyväksi minkälaisia nopeita tai pitkän aikavälin vaikutuksia eri päätösvaihtoehdoilla on. Keskustelu voidaan näin ankkuroida enemmän tosiasioihin, kun mahdolliset seuraukset tuodaan etukäteen esiin.

Ennakkoarvioinneissa tulee esille erityisesti pitkän aikavälin vaikutukset, sillä vaikka näennäisesti jokin toimenpide saattaa nostaa kustannuksia, tulevaisuudessa se voi alentaa joitakin muita menoja tai aiheuttaa positiivisia vaikutuksia jollakin toisella osa-alueella. Esimerkiksi monet koronakriisin vaikutuksista tulemme näkemään vasta pidemmän aikavälin kuluessa. Tietoa on kerättävä, analysoitava ja hyödynnettävä systemaattisesti päätöksenteon yhteydessä. Ennakkovaikutusten arviointi on kuntiemme lakisääteinen tehtävä, josta säädetään terveydenhuoltolaissa, sosiaalihuoltolaissa sekä maankäyttö- ja rakennuslaissa.

Huolellisuus päätösten lapsivaikutuksissa

Lapsen oikeuksien sopimus edellyttää, että kaikissa lapsia koskevissa toimissa ja päätöksissä on ensisijaisesti otettava huomioon lapsen etu. Käytännössä kaikilla kuntamme päätöksillä on jonkinlaisia, suoria tai välillisiä, vaikutuksia meidän lapsiimme. Liian usein käy niin, että useat erilliset päätökset yhdessä vaikuttavat lasten tai lapsiryhmien tilanteisiin ennakoimattomasti, ja vieläpä kustannuksia kasvattavasti. Lapsivaikutusten arviointi on välineemme lasten etujen selvittämiseen. Se tekee näkyväksi, mitä päätös tulee tarkoittamaan erilaisten lasten ja perheiden arjessa.

Lapsivaikutusten arviointi edellyttää hallintorajat ylittävää ja monitoimijaista tietopohjaa keskeisistä lapsiin vaikuttavista yhteiskunnallisista ilmiöistä, aikaisempien ratkaisujen vaikutuksista sekä ennen kaikkea päätöksen kohteena olevien lasten kuulemista ja osallistamista. Meidän tulee varmistaa, että lasten ja nuorten kanssa työskentelevät, päättäjät ja viranhaltijat saavat koulutusta lapsen oikeuksista, vaikutusten arvioinnista ja sekä budjetoinnista. Lasten hyvinvoinnin ja oikeuksien toteutumisen kannalta hyvät päätökset ovat myös taloudellisesti kestävämpiä.

Lapsivaikutusten arviointi – lasten ja nuorten ääni kuuluviin

Lapsilla ja nuorilla on oikeus saada oma ääni ja näkökulma mukaan heidän elämäänsä vaikuttaviin asioihin. Pelkkä lasten kuuleminen ja näkemyksen selvittäminen ei riitä, vaan se tulee ottaa huomioon ratkaisua tehtäessä. Ratkaisu ei voi lähtökohtaisesti olla lapsen edun mukainen, jos lasten ja nuorten omaa näkökulmaa ei ole huomioitu.

Erityistä huomioita tulisi kiinnittää siihen, että eri olosuhteissa kasvavien lasten ja nuorten näkemyksiä kuunnellaan. Liian usein haavoittuvassa asemassa olevat lapsiryhmät jäävät osallisuuden ulkopuolelle. Kouvolassa on paljon erityisryhmiä edustavia järjestöjä, näin ollen yhteistyörakenteet on luotava lapsen etua palveleviksi. 

Tutustu muihin vaaliteemoihin:

Lasten ja nuorten Kouvola
Palveluiden asiakaslähtöisyys
Järjestö- ja vapaaehtoistoiminnan edellytyksien turvaaminen